Kudzu w terapii alkoholizmu

18 maja 2012, 09:36

Wyciąg z kudzu, inaczej ołownika łatkowatego, ogranicza spożycie alkoholu i może pomóc w walce z uzależnieniem.



Woda lubi się z warzywami

15 maja 2012, 09:35

Woda podawana do posiłku może sprawić, że zarówno dzieci, jak i dorośli będą się odżywiać zdrowiej. W przypadku przedszkolaków woda zwiększa np. ochotę na warzywa.


Chorym z cukrzycą typu 2. służy dieta wysokotłuszczowa?

14 maja 2012, 13:18

Zazwyczaj chorym z cukrzycą typu 2. zaleca się, by ograniczyli spożycie tłuszczów, tymczasem najnowsze studium zespołu z Uniwersytetu w Linköping pokazuje, że korzystniejszy wpływ na poziom cukru i profil lipidowy ma dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa.


Emisja węgla zależy od celu i miejsca wycinki lasu

14 maja 2012, 09:47

Nowe studium naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis pomogło lepiej zrozumieć wpływ wycinki na emisję gazów cieplarnianych. Amerykanie przekonują, że objętość uwalnianych gazów zależy od wykorzystania drzewa (czy chodzi o duże elementy, np. belki dla budownictwa, czy raczej o bioenergię i papiernictwo, gdzie stosuje się pulpę), a zatem od tego, w jakich częściach świata rósł las.


Ubywa tu, przybywa tam

11 maja 2012, 12:28

Zespół Fabiany Benatti z Uniwersytetu w Sao Paulo stwierdził, że po liposukcji brzucha u kobiet może dojść do zwiększenia ilości tłuszczu wisceralnego, który otacza narządy wewnętrzne. Da się temu zapobiec, pamiętając o regularnej gimnastyce (Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism).


Kofeina ratuje pamięć diabetyka

10 maja 2012, 06:12

Podczas badań na myszach z cukrzycą typu 2. zespół z Uniwersytetu w Coimbrze stwierdził, w jaki sposób choroba wpływa na hipokamp, prowadząc do utraty pamięci. Co ciekawe, da się temu zapobiec, stosując kofeinę.


Zdrowe nawyki a ryzyko zgonu u osób z nadwagą i otyłych

19 kwietnia 2012, 09:23

Otyłe osoby mogą być tak samo zdrowe jak ludzie z prawidłową wagą, pod warunkiem że prowadzą zalecany tryb życia: nie palą, spożywają umiarkowane ilości alkoholu, regularnie ćwiczą, a także jedzą pięć lub więcej owoców i warzyw dziennie. Wtedy ich ryzyko zgonu w młodym wieku jest w przybliżeniu takie samo jak w przypadku ludzi szczupłych.


Goryle i gerezy także polegają na fitoestrogenach

16 kwietnia 2012, 11:48

Występowaniu i roli fitoestrogenów w diecie ludzi poświęcono sporo badań. Niewiele jednak wiadomo o obecności tych związków w menu dzikich naczelnych, stąd badania zespołu Katharine Milton z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley i Michaela Wassermana z McGill University.


Ważne są nie tylko kalorie, ale i intensywność wysiłku

2 kwietnia 2012, 16:10

Krótsze sesje intensywnych ćwiczeń są korzystniejsze - czytaj: zdrowsze - od dłuższych sesji o umiarkowanej intensywności, które pozwalają spalić tę samą liczbę kalorii (Journal of Epidemiology).


Częste jedzenie czekolady = niższy wskaźnik masy ciała

27 marca 2012, 10:30

Ludzie, którzy regularnie (kilka razy w tygodniu) jedzą czekoladę, są szczuplejsi od osób, które jedzą ją od czasu do czasu.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy